Wednesday, September 22, 2010

10 Kriteria Pompuan Tak Sedar Diri

1. Suka ambik port hal orang.
woi pompuan apa la masalah ang ni. aku beli baju salah. aku beli kasut tiga pasang salah. aku bercinta dgn mat salleh salah. aku dgn Jack pun salah. wei siyes angpa ni tadak life ka? free sgt sampai boleh korek aktiviti aku. please la. yes hidup aku sangat happening, ada kawan sana sini. aku ada life yang sangat fun. berbanding angpa yg kejanya 24 jam kat facebook dok terhegeh2 tengok pic2 yang aku post. WTF? sorry to say la, we're from different class. angpa ni ditakdirkan keja jadi kuli sampai mati, pastu kawin dgn mamat2 melayu yang tah hapa2, beranak 3-4, luaskan generasi pompuan tak guna. ang blajaq masuk U pun aku tak heran, sebab kat U tu ang cuma dpt pelajaran buku ja la. ang takdak pelajaran HIDUP. pastu bila tgk org, mula la kata org kena culture shock la apa la. aku tak kena culture shock. aku mmg macam ni dari kecik!

2. Talam dua muka.
perghhh aku nak maki pun ada pakai tatabahasa melayu lagi. ok part ni paling best beb. kat depan kita, depan kawan2 yg lain, dia la paling baik. baju tutup aurat semua. lengkap dgn tudung, legging panjang, sweater tah fesyen zaman bila, dgn baju ketat depa. depa kata tu tutup aurat la. taktau la pulak aku kan. setau aku tutup aurat ni pakai baju longgaq2, tudung labuh tutup dada, kaki pun tak boleh nampak kot. dia ni pakai ajaran matahari la kot. well, aku tak heran sangat la pasai aku pun bukan tutup aurat kan. aku pun pakai skirt pendek dgn singlet ja. pastu bila kita kata apa-apa depa takkan balas. tp kot blakang dok sembang mcm paria ka lagi. patut ka? tak puas hati habaq mai depan-depan. konon akhlak terdidik. mengumpat org tu tak kira berdosa ka. depa ni satu geng sama ja. 5 ekoq pakai tudung apa semua, tp perangai mcm nak haram lagi!

3. Suka "nasihat" orang.
wei, kalau orang tu nak pi kelaut ka, nak pi menjalang ka, nak pi mampoih ka, angpa sibuk tang mana? anak ang ka? konon saling menasihati tu baguih. nasihat dulu la geng2 ang tu. suruh baguih skit. konon dok susun ayat, nasihat pung pang pung pang sana sini. berlindung disebalik nama ISLAM la konon. kalau ang betui nak ikut cara islam, jgn kluaq lepak dgn kami, jgn kluaq dating dgn bf ang, jgn pi tgk movie, jgn masuk shopping mall and mcm2 lagi. tu semua melalai kan dan menggalakkan maksiat. angpa ikut buat pa???

4. Gedik tersembunyi.
Haaa part ni aku palingggg suka! depa ni kalau kat luaq punya la beikk. punya la sopan. gelak pun tutup mulut. sembang pun lembut. tadak la mcm aku ni kan. aku ni mmg sembang sora kuat, gelak pun mcm jantan, duduk pun tadak sopan santun punya. tp kalau angpa nak tau, depa2 ni la paling gedik, keloloh semua lah. senyap2 depa nanti pi msg org tu, org ni, dok bersembang. konon2 nya kawan lah. padahal tgk cara taip pun angpa dok menggedik. awat dok meghela sgt taktau? awat angpa ingat angpa laku ka? jantan ni selagi boleh layan, dia layan!!!!! BODO!

5. Jeles tahap teruk.
yang ni lagi aku tak paham. aku ni lawa sangat ka? vouge sangat ka? awat boyfriend aku turun dari langit ka? semuaaaaaa angpa nak jeles. aku pun tak paham. semua tak kena. aku pakai apa pun semua angpa nak mengata. apa angpa ingat aku taktau angpa dok mengata aku kat blakang? ni kawan beik angpa sendiri habaq angpa dok kutuk kasut aku, dok kutuk baju aku, kutuk beg aku. apa masalah sebenaqnya ni? mai aku habaq kat angpa, aku tau angpa jeles sebab angpa tak boleh pakai macam aku. sebab angpa tu pompuan kampung yg takut org kampung berbunyi bila angpa pakai macam aku. pakai baju merah terang kena kata. pakai beg warna gold kena kata. pendek kata semua kena kata. ish kesian. abeh tu angpa plak terbawak2 perangai kampung tu mai dok kl. adeiiii. semak!

6. Dress up makcik2.
ok ni lagi aku tak paham. konon2 nya angpa semua ni bekerjaya. pompuan2 elit konon lah kan. padahal keja opis ja, semua perasan korporat. KEPARAT ja kot. kawan2 aku semua bakal peguam, bakal doktor, bakal tour agent, bakal remizer tak ckp banyak pun? dok bangga terlebih la sgt. ni la antara pompuan2 yg terkena syndrome "perempuan Guess". ada aku penah cerita dulu dlm blog ni. dok bangga pakai Guess. haprak la, beli 40% diskaun ckp byk. adei. you know what, from what you wear, i can tell you which collection it was, which year it came out and when it was on sale! trust me girl, i know all that shit. stakat ang pakai last season punya barang, sorry wa tak layan! benda2 second hand, maybe sama kot dgn ang.

7. Ideologi yang sama.
kalau bab ni, aku suka sebut bab kawin. fuh depa punya sembang kawin pompang tahap pa tah. aku pun tatau. uih kena ada ini, itu. dok buat serupa boyapren depa tu sapa la. blah la wei. takayh dok berangan la. ni nak habaq mai terus terang, angpa buat la best lagu mana pun, aku punya wedding sure 100 kali lagi baguih dari angpa. ish pastu dok nasihat kat org, buat mcm tu, buat mcm ni. jgn buat mcm tu, jgn buat ni. tak baik. tak ikut adat. tak hormat org tua. kita anak pompuan ni kena jaga maruah keluarga. satu geng sama la pemikiran. dok nasihat org lebih2 pasaipa. awat angpa semua dah kawin ka? aku tengok sekoq2 dok desperate ada la. dok love love sgt kat tenet ni. last2 jantan tinggai apa pun tadak. angpa tu paling koman pun 5 tahun tua dari aku. jgn sampai nanti tak laku sudah. jantan pun naik meluat tgk angpa. dah la rupa pun tadak. angpa ingat angpa boleh nasihat2 aku dgn ideologi angpa ka? MY ASS!

8. Desperate tahap nak mati.
fuh, agak2 kalau ada jantan mana-mana ajak kawin lari pun dia ikut kot. time ni lupa la adat, agama bagai. jantan tu terang2 dok muhung dia pun dia boleh plak percaya. aku tak kata satu geng la. ni kat sorang ahli pompuan tu lah. fuyoo, punya la dok hebah2 kat org, bf dia terbaik, bf dia baguih, semayang tak tinggai. siap berangan nak kawin la apa la. pastu sampai cerita dlm kain pun mau habaq. apa dia sembang dgn jantan tu kat telefon pun nak habaq mai kat aku. last2 aku dpt tau rupanya bercinta kat telefon. jumpa pun tak penah. apa gila desperate ang ni? kawan2 dia pun sama la. lebih kurang ja cerita. depa ni ukan byk kawan pun. kawan2 depa ni byk aku kenai jugak. jantan2 ni pun dok mai bercerita dgn aku gak. aku dok melepak kedai kopi dgn depa. angpa tau ka depa siap cerita kat aku semua, SAMBIL GELAK-GELAK. angpa tak malu ka?

9. Tukang Hebah.
Fuhh... yg ni depa mmg otai. benda kecik, jadi besaq. yg besaq, boleh buat kenduri lah! topik paling hangat depa suka, topik ngata Jack aku. aku pun tak paham apa yg syok sgt mengumpat Jack aku tu. aku malas nak cerita pasai topik org len. cerita pasai aku cukup la. ada saja yg tak kena. Jack itu, Jack ini. padahal aku tgk kawan tu tak buat pa pun! mai kat aku dok sembang itu ini. konon nak nasihat elok2 la apa la. apa la masalah angpa ni. aku dgn Jack dah happy pun. dia happy, aku happy. toksah la dok buat cerita sgt aih. sampai satu tahap punya dengki kat aku dgn Jack, sampai menyamar jd org lain. konon2 nak sampai kan cerita. hello........ I TRUST MY JACK!

10. HIPOKRIT.
OK bab ni angpa mmg siye. dok ngata aku dgn kawan2 aku masuk club, masuk pub, bla bla bla. mampoih pi kat kami la. oo semua tmpt tu jahat. pi karaoke tak jahat la kan? sebab angpa pun buat. ni meenachi... kalau angpa nak tau, pompuan beik2 duduk umah kemas umah ja. takpayah kluaq pi mana2. biaq org jahat mcm aku ni ja pi kluaq melewaq. dok buat beik sgt. padahal angpa sendiri kempunan nak kluaq meronda. sudah2 la perangai hipokrit angpa tu. buat2 beik ja lebih. semayang 5 waktu angpa, agak2 tuhan terima ka dak?

Sekian.

**********************

P/s:
Rasanya lama dah aku tak menulis mcm ni.
Aku mau berubah sebenarnya.
Cukuplah entri-entri cynical selama ni.
Aku tau blog ni pun ramai readers sebab penulisan cynical aku.
Tapi hari ni, serius aku perlu tulis entri ni.

Maaf semua.
Tak ada rasa cinta dalam penulisan kali ini.
Tak ada perasaan bahagia dalam entri ini.
Tak ada ayat-ayat gembira aku kali ini.

Tasha Leow

8 comments:

t.a.c.a said...

terbaikk~

t.a.c.a said...

terbaikk~

Natasha said...

excited ke ape pompuan ni? sampai 2 kali post komen?

Nur Maryam said...

Post nie la yg aku dok tgg2 ... punya lama tak nmpk .. kepada org2 yg mengutuk tasha dan org2 sekelilingnya ... I bet you do kutuk2 your group member when they are not around kan?? and .. aku tk lh thn btoi bab pom pang pasai BF .. hellow.... peraq ka ?? tk pernah dapat BF is it?? kikiki .. kesian ... yg satu lagi kan Tasha ... aku heran btoi la .. awat la org dok jeles kat hg .. tp .. bila difikirkan balik ... mmg ptt pun depa jeles.. your life is definitely GREEAAAATER than their life. I bet they sometimes steal your story and tell it to others and state that it's theirs.. pathetic ...

Aiza J said...

aku suka entry nih, tapi komen yam bila dia tulih POM PANG tuh aku tak tahan =))

Natasha said...

aku malas nak ckp byk yam. the entry explains itself.

aiza aku lagi la nak tergelak. perkataan pompang tu sesuai utk sorang member kami! wkakkaak.

SuRaYa said...

omg nice post.bg masa almost 20 mints untuk baca ur post ni..i read it again and again ..funny kot!mmg ada org mcm ni...a lot! but lama x jmpa tapi duk jmpa species lain plak..hahaha

Natasha said...

hi suraya!! long time no see!! hahahah. samapi baca berkali2 tu. lawak la u ni.

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin