Sunday, January 12, 2014

An Innocent Conversation I Had :)

Pi makan nasik kandaq sorang2 td kat market Bayan Baru. Pastu ralit menyembang dgn budak darjah 3. Mula2 aku ckp melayu, dia gagap2 nak jawab. Pastu dia tanya, "can you speak English? my melayu not very good." Dia tanya aku apa language peberet aku. Dia kata language peberet dia is English. Aku jawab "saya suka cakap bahasa melayu, because it's my mother tongue. we must always be proud of our culture". Sejam gak la aku sembang dgn dia.

Dia ckp dia nak jd putih cam aku. Baru pretty katanya. aku kata kat dia semua kaler pun lawa. kena appreciate diri kita. that's the best makeup ever! Pastu dia kata nanti besaq nak kaler rambut cam aku. Dia kata dia mai tegoq aku pun pasai aku blonde. Kahkahkah.

Dia cerita dia baru dpt 10A masa exam (gila budak zaman lani darjah 3 dah 10 exam paper). Dia kata cita-cita nak jadi seorang cikgu. nanti nak beli rumah besaq and keta besaq. nak bagi amma and appa dia duduk bilik bawah, pasai nanti depa tua tak larat nak naik tangga.

Hebat pemikiran anak kecil. Cukup lurus dan jujur. I would say, the most honest conversation i had in a very long time. It's very refreshing. Aku pesan kat dia, "no matter what you do in life, you must always hold strong to amma and appa, and you will be successful as ever". Not sure dia akan ingat atau tak, but i sure hope she will succeed in life <3 p="">

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin